خلاقیت یا هوش؟ کدام مهم تر است
آنچه در این مطلب میخوانید:
خلاقیت یا هوش؟ کدام مهم تر است
تحولات پرشتاب جهانی در علم و تکنولوژی، صنعت، مدیریت و به طور کلی ارزش ها و معیارها، بسیاری از سازمان ها و شرکت های موفق جهان را بر آن داشته که اهداف، گرایش و علائق خود را در جهت به کارگیری خلاقیت و نوآوری هدایت کنند.درواقع قرن ۲۱ به ویژه یک دهه اخیر آن سال های پرشتاب و افسارگسیخته گسترش خلاقیت ها و نوآوری ها است و سازمان ها و شرکت ها در چنین برهه ای از زمان که (عصر دانش)، (عصر تغییر)، (عصر اختراعات)، (اکتشافات)، (عصر فراصنعتی)، (عصر عدم تداوم)، (عصر سرعت)، (عصر خلاقیت و نوآوری) مطرح نشده است باید خود را در جهت مدیریت تغییرات شتابان با دگرگونی های ژرف جهانی آماده ساخته و به خلاقیت و نوآوری روی آورند.
[gap height=”20″]
خلاقیت یا هوش؟
به طور خلاصه: در تعریف خلاقیت باید گفت: این واژه عبارت است از توانایی دیدن چیزها در یک نظر نو و غیرمعمولی، دیدن مشکلاتی که هیچ کس دیگر امکان تشخیص موجود بودن آنها را نمی دهد و سپس ارائه راه حل های جدید غیرمعمول و اثربخش برای آنها، خلاقیت یعنی: خلق جدید از دیدن های غیرمعمول، دیدن از نادیده ها یا نادیده های دیدنی!!
[gap height=”20″]
خلاقیت: شکوفایی ذهن
هوش: حاصل وراثت
افزایش منابع، پس انداز، کارایی، بازده و تقویت روحیه کارکنان را می توان دومین عامل از زندگی سازمانی دانست، عامل اصلی برای تعیین ارزش سازمان همان نوآوری است که به عنوان عامل بقای سازمان محسوب می شود، بسیاری از شرکت ها و سازمان ها که در ۳۰ سال گذشته از کارایی، سودآوری و بهره وری بالایی برخوردار بوده اند امروزه نه تنها دارای سود نبوده بلکه از صحنه کار و تولید محو شده اند!! برعکس سازمان هایی که قبلا بهره وری و سود نداشتند ولی به خلاقیت و نوآوری روی آورده بودند امروزه از جمله شرکت های موفق محسوب می شوند.
در اینجا به نکته ظریفی باید اشاره کرد و آن اشتباه نگرفتن افراد خلاق با افراد باهوش است، هوش یک موضوع وراثتی و اکتسابی از محیط است و افراد باهوش به تنهایی به موفقیت نمی رسند زیرا هوش باید تربیت، هدایت و الگوسازی شود و افراد باهوش صرفا با تکیه بر هوش نمی توانند پله های موفقیت را طی کنند. مگر آنکه در مسیر تربیت هوشی قرار گیرند، اما خلاقیت شکوفایی ذهن است و حالتی از خودباوری و ابداع گری است.
[gap height=”20″]
۴ گروه خلاقیت
[gap height=”20″]
[gap height=”20″]
[gap height=”20″]
[gap height=”20″]
[gap height=”20″]
۴- خلاقیت غیرکلامی و تحلیلی: در سازمان گاهی لازم است انسان خود را از قید و بند تفکر سیستمی و استدلالی رها ساخته به خیال پردازی مشغول شود. امروزه سازمان های به خیال پردازی علمی و خلاق نیاز دارند تا بتوانند در عرصه رقابت پیشتاز باشند. در این نوع خلاقیت، ذهن انسان پرواز می کند و به دنیای ناشناخته ها صعود کرده و به شکار نظریه های نو می پردازد. فرضیه های جدیدی را مطرح ساخته و الگوهای بدیعی را ارائه می دهد.
در اینجا شاید پرسیده شود که اگر نوآوری تغییر است پس هر تغییر می تواند نوآوری باشد؟ جواب این است که خیر. نوآوری می تواند تغییر باشد اما هر تغییری نمی تواند نوآور باشد. تغییر می تواند نوآوری باشد که سیستم را متغیر کرده باشد و راه های ابداع و خلاقیت را باز گذاشته باشد و این تغییر را محدود و محصور نکرده باشد وگرنه تغییر محدود در نوآوری فقط یک تغییر باقی می ماند!
خلاقیت یا هوش
درباره ایمان قاصدیان
مقالات و دورههای آموزشی بهترین ایده حاصل ۱۲ سال تجربه من در زمینه کسبوکار اینترنتی و دیجیتال مارکتینگ است. حتما دیدگاه و سوالات خود را در پایین همین صفحه با من در میان بگذارید.
نوشته های بیشتر از ایمان قاصدیانمطالب زیر را حتما بخوانید
-
۱۰ گام پولسازی | راهنمای کامل پولسازی در دنیای امروز
8.16k بازدید
-
کار در منزل با ۷ ایده پولساز | کسبوکار خانگی بدون سرمایه
80.49k بازدید
-
چگونه ایده های ماندگار خلق کنیم و آن را جهانی کنیم؟
5.46k بازدید
-
بهترین ایده های استارت آپ چه نوع ایده هایی هستند؟
5.39k بازدید
-
اعتمادبهنفس چیست؟ ۳۵ راهکار برای افزایش اعتمادبهنفس
3.25k بازدید
-
۷ دروغ بزرگ موفقیت که اصلا نباید باور کنید
3.48k بازدید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با سلام و عرض ادب
مقاله جالبی بود بنظرم اگه توانایی مدیریت بر EQ و IQ را همزمان داشته باشیم و سعی بر رشد هردو مخصوصا” امروزه تاکید بر روی EQ بیشتر است میتوان اثرگذاری هردو (لازم و ملزوم بودن همم) را به وضوح دید.
با سلام و ممنون از دیدگاه شما
کاملاً حق با شماست
تقریباً همه افراد واژه IQ یا ضریب هوشی را شنیدهاند و کم و بیش با مفهوم آن آشنا هستند.
اما آنچه کمی ناشناخته باقی مانده و هنوز گروه زیادی با آن غریبه هستند، EQ یا همان هوش هیجانی است.
همان چیزی که میتواند عاملی برای موفقیت افراد باشد،
همان چیزی که میتواند برای کنترل استرس و اضطراب به فرد کمک کند
و همان چیزی که موجب میشود افراد در جامعه موفقتر عمل کنند.